PET-skanning er baseret på måling af henfald af radioaktivt mærkede stoffer. Ved hjælp af disse stoffer kan også blodgennemstrømningen i knoglevæv måles.
Teknikken kræver, at der først udføres konventionel røntgen af det knogleområde, som skal undersøges.
Herefter injiceres et kontraststof i en perifer vene, og blodgennemstrømningen i det udvalgte knogleområde fremstilles med en PET-scanning. Herpå injiceres endnu et sporstof, og knogleopbygningen i det udvalgte område fremstilles med en ny scanning.
Under scanningerne tages blodprøver, som benyttes i beregningsalgoritmer. Selve skanningerne tager ca. 2 timer.
Strålebelastningen er relativ høj sammenlignet med de øvrige billeddannende teknikker, som vi anvender, idet en scanning medfører 1,5 gang den normale årlig baggrundsbeståling.
I et klinisk studie har vi udført PET scanninger af det dysplastiske hofteled før og efter Ganz osteotomi med sammenligning af blodgennemstrømningen i knoglen. Studiet kan potentielt bidrage med viden, der fremover kan reducere risikoen for komplikationer og forbedre resultaterne af operationerne.
PET-teknikken vil med fordel kunne appliceres på mange andre kirurgiske ledbevarende teknikker, f.eks. de hoftenære frakturer, med henblik på at reducere risikoen for komplikationer og forbedre resultaterne. |