Antallet af udførte hofte- (THA) og knæoperationer (TKA) stiger kraftigt, og det er forventeligt, at behovet for disse operationer vil fordobles i det kommende tiår, som følge af den stigende middellevetid og andel af overvægtige personer.
THA og TKA er effektive i forhold til at reducere smerte, forbedre funktionsevnen og herved forbedre helbredsrelateret livskvalitet.
Der er imidlertid stadig 20-30% af patienterne, som ikke opnår den ønskede effekt. Forhold som komorbiditet, ringe fysisk og psykisk funktionsevne før operationen og svagt netværk vides at have betydning herfor.
Imidlertid mangler vi stadig viden, på baggrund af hvilken vi kan identificere patienter der har eller er i risiko for at få betydelige begrænsninger i deres fysiske, psykiske eller sociale funktionsevne efter operation. Dette er afgørende for efterfølgende at kunne iværksætte rehabiliteringsindsatser, der sikrer patienterne et selvstændigt og meningsfuldt liv.
Rehabilitering efter THA og TKA fordrer koordineret og vidensbaseret samarbejde mellem hospitaler, almen praksis og kommuner. Vores forskningsstrategi for rehabiliteringsområdet er at gennemføre tværfaglige og tværsektorielle studier, der kan dokumentere behovet for samt nytten og effekten af rehabilitering både med hensyn til patientens egen oplevelse af livskvalitet og samfundets ressourceudnyttelse. I studierne vil vores fokus være på de patienter, som inden operationen har en alvorlig nedsat funktionsevne.
Kontakt Inger Mechlenburg for yderligere oplysninger. |